黃金砌機無著數

日前幫人出兩部黃金砌機,以數碼王子之名出動,都無咩著數,因為而家所有硬件都很經濟,反而軟件就最貴,店舖亦平不到比買家,唯有從其他方面著手。

雙核芯 2.2GHz 處理器約$600、1GB Ram $145、總之砌砌埋埋不連芒只係兩千幾蚊,睇埋個Viewsonic 19吋芒都只係$1290,比17吋貴百幾蚊,正想笑出來之際,軟件報價來了,Windows XP 家用版六百幾、專業版千幾、Vista 亦然、Office 2007 又千幾,加埋防毒軟件合共兩千多元,金額佔機價一半。

店舖己賣機得微利,唯有話出機要收砌機費,$200 一部,數碼王子出動講到佢唔收又如何?鍵盤mouse本來係送的東西就要收費,總之之前平o左的,之後都要加番錢。

我真係太耐無行電腦場,不過係世界變左,定我個人 Out o左呢?
張貼留言

這個網誌中的熱門文章

Huawei Pocket Wi-Fi 設定竅門

Windows 10 重現顯示桌面按鈕